Olles Blogg

Olles Blogg

En blogg om hästar...

I bloggen kan du följa oss på Gården i Skrädene samt när vi beger oss ut på travbanorna i Sverige och Norge...

"Vaffer då" ?? 24/1 2012.

TravPosted by Olle Nilsson 2012-01-24 21:34

Insändarna haglar och känslorna är upprörda på många håll i B-tränar Sverige och i hästägarleden. Anledningen är de höjda licenskostnaderna för 2012, och sägas skall att det är mer än befogat! Men frågan är om vi bara skall sparka på ST för enligt vad jag erfar så är även BTR och en del av övriga BAS-organisationer delaktiga i denna ökning. Detta genom att sitta med i förhandlingar utan att säga STOPP nu är det nog.

Här under finns en insändare som är sänd till "Ronden" men som ännu ej är publicerad, vet dock ej av vilken anledning. Och det som står är den fakta jag har lyckats fått fram på ST, DNT, och BTR:

Många med mig häpnar när det öppnar kuvertet från ST med årets "Skattsedel". I början av December har B-tränare från vårat distrikt Årjäng varit i Kontakt med ST och fått uppgift om att licensavgiften för en B-tränare kommer vara som 2011, alltså 2750:-, 1000:- i licensavgift och 1750:- i försäkringskostnad. När man då öppnar kuvertet och summan av kardemumman är 3100:- så funderar man på om man läst rätt och gnuggar sig i ögonen och läser igen. Jo visst är det så, en ökning med 350:-!

Jag undersöker om det står något på ST´s hemsida ang detta men där står bara de gamla uppgifterna, 2750:-.

Jag kontaktar ST och pratar med Mattias Stenby som samma dag fått reda på uppgiften om höjningen, han verkar nästan lika förvånad som jag vilket är rätt uppseendeväckande då han är närställd Wetterholm som är sportchef.

Alltså ingen information på hemsidan, förvånad medlem av licenskommitén och ytterliggare en kostnad som amatörerna skall punga ut med.

Förra året tyckte många med mig att licensavgiften hade nåt oanade höjder vilket gjorde att antalet lösta licenser var mycket lägre än tidigare år, när ST då ser att statistiken rasar så går man ut med ett erbjudande till de som inte löst sin licens ungefär vid halvårskiftet och erbjuder dessa att lösa till reducerat pris 1200:-. Jag blev lika häpen då och kontaktade ST och fick då till svar att detta var ett led i "Hästägarprojektet"med Marcus Myron som ansvarig. Hur tänkte ST då tro, kan inte riktigt få ihop den tankegången, vad var vinsten, i min tanke endast pinnar i statistiken och ett hån mot oss som löst enligt ordinarie taxa.

Om det nu är så som jag fått mig förklarat av Stenby att Trygg Hansa anser att det under 2011 ansökts om så många skaderegleringar så att man måste höja avgiften med 350:- per medlem så hade jag dragit öronen åt mig och letat efter ett annat bolag som säkerligen skulle kunna erbjuda minst lika bra villkor till bättre priser! Om min bilförsäkringspremie höjs hos ett bolag pga av diverse omständigheter så letar jag upp en ny med lika villkor men lägre avgift, varför gör inte ST/BTR detta? Att "gifta" sig med ett bolag som ST/BTR tydligen gjort i detta fall är för mig obegripligt, men det är klart det drabbar ju inte er på ST utan oss längst ut i periferin. Och hur var det nu i Hästägarprojektet och ST´s gemensamma satsning på nyrekrytering inom sporten, skulle vi inte försöka lock till oss fler aktiva? Frågan är gör vi det med iderligen höjda avgifter? Mitt i skrivandets stund så börjar jag fundera över BTR´s ansvar i saken, kanske det inte bara är ST som är boven i dramat?

Då även jag tillhör BTR och är kontakt person i min region så ringde jag upp Sahlgren-Fromell som är ordförande för att dryfta frågan. Då framkom att de hade fått kännedom om att avgiften för försäkringen skulle komma att höjas med ungefär en 100-lapp!!

Men varför reagerar man inte hos BTR redan då, 100kr är redan för mycket? För BTR´s räkning har man anlitat en försäkringsmäklare vid namn Thomas Sellden för att ta fram en försäkring för oss B-tränare, om man anlitar en konsult så borde man nog reagera när denne uppger att kostnaden kommer att öka inför nästa år då redan 2011 års kostnad var för hög.

Men ingen har gjort något utan lugnt avvaktat till brevet från "Kejsar Augustus" dimper ner i brevlådan! Som exempel kan man jämföra oss med vårt grannland i väster där B-tränar licens inklusive körlicens kostar 400:-!! Där ingår dock ingen försäkring utan det får var och en ordna själv precis som vilken bilförsäkring som helst! Och jag säger som rumpnissarna gjorde då Ronja råkade trampa i klaveret "Vaffö gör di på detta viset, sparkas i magen, vafferå"?

Olle Nilsson bedrövad B-tränare i väster.

Mmm..tål att fundera på.

Istraven i alla fall i full gång med många hästar anmälda, riktigt kul. Och Mats, Tom och Ludde skördar framgång på framgång på båda sidor om gränsen vilket är oerhört kul. Även många amatörer i området har hästarna bra i ordning med fina placeringar som följd. Själv sliter jag med sårskador och lite annan problematik, men ett är säkert och det är att vi går mot ljusare tider vilket är oerhört skönt.

Hoppla!!